Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

TO_220 Tiempo_del_centro St._Edward's_Crown Super_Liga_iraqui San_Jose_de_Ocoa_(ciudad) Salón_del_Automóvil_de_Tokio Tinashe_Kachingwe Sospan_Fach Tercera_cruzada Thaumatibis_gigantea Sinfonía_no_9_(Mahler) Santiago_el_justo Sutras_de_Jesús Thoire_sur-Dinan Snyder_(Texas) Simon_Boccanegra_(Dogo) San_Pedro_de_Olleros Stories_for_boys Seleccion_de_futbol_de_Rijeka Tabeirós-Terra_de_Montes Salpicon_de_mariscos Samuel_Butler_(1835_1902) Sociofísica Trans_Mediterranean_Airways Silent_Hill_(primero) Semiaquilegia The_Emphatic_Diaglott San_Crisógono Tormenta_tropical_Claudette_(1979) Tepuihyla_luteolabris Sympathy_for_Nothing Suite_n_1_(Rajmaninov) Síndrome_de_Chédiak–Higashi Santaliestra_y_San_Quílez Sauce_rojo Teoría_de_Adan_Dios Seira,_Rois Salvi Seleccion_de_fútbol_de_Reunión Saint_Brice_sous_Rânes Tisias Tarchonanthus_camphoratus Sceloenopla_pulchella Spencer_(condado_de_Worcester,_Massachusetts) Stenaleyrodes_papillote Taking_Chances_(canción) Tomoderus_semiaeneus Tananarive Sector_III Sarana Shakespare_and_company Serpens_Cauda Selma_Bjornsdóttir The_Love_Guru Sepasi_Shiraz_F._C.

html map