Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Serie_A_(Italia)_2000-01 Sindredo San_Vicente_mártir São_Jose_de_São_Lazaro TEB Sergio_VII_de_Nápoles Sirenia Tenamaxtlan Tragedia_de_Luzhnikí SyFy Saint_Benoit_la-Chipotte Sulfatos Sam_Rivers Sara_Sidle Sociedad_Astronómica_de_México Saint-Laurent-sur-Gorre Strongylura_marina Te_Busque Tingla_enana Sistema_Sosa-Stradonitz Solo_una_ilusión Son_Heung-Min Sancha_de_León_(1192-1270) Santuario_de_Loreto San_Esteban_de_Palautordera Tramagal San_Lorenzo_de_Tarapacá Tratado_cuatro_más_dos Teleferico_de_Montjuic Saint_Amand-de-Vergt Spiderman_3_(banda_sonora) Saint_Jean_d'Angle Sistemas_interactivos TV_en_España Tara_(Lo_que_el_viento_se_llevó) Samuel_Burke Transient_Random-Noise_Bursts_With_Announcements San_Martino_in_Pensilis Theodore_Boronovskis Torta_negra Teodoro_iradier_y_herrero Tintin_au_Tibet Stephen_Ambrose Thermonectus Salomón_I_de_Hungria Saint-Martin-du-Mont Tierra_Santa TERF2 Televisión_híbrida Teoría_de_la_filiacion Salvia_común Schoenus_angustifolius Segunda_República_Española_en_guerra Scylla Simone_(película)

html map