Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Hübnerita Mitologia Monasterio_de_sant_salvador_de_la_vedella Hergé_(asteroide) Molienda Análisis_dinámico_de_software Angicourt Ano_352_adC Huawei_Ascend_Y210 Hyperolius_orkarkarri Anneliese_Rothenberger Hojaldre Aulaga_morisca Groffliers Gustavo_Orcés Antonio_Pellicer Archeuops_papua Asociacion_Internacional_de_Sociologia Asociación_de_Futbol_de_Japón Ayotla Armengol_I_de_Osona IM_Bears_FC Araneido Huella_de_carbono Helhesten Iberosuchus Gálata_Ludovisi Hito_nacional_Pingo Guerra_de_túneles Mordella_sasajii Henry_Ford Idioma_gennaken Avión_Presidencial_de_Chile Gynodon_cernuum Arcadio_Lobato_Solana Asociacion_de_Futbol_Profesional_de_Bolívar Aristobulo_de_Alejandria Guerra_Camboya-Vietnam Hellmuth_Walter_Kommanditgesellschaft Monte_del_Calvario I_Exposición_Internacional_de_Escultura_en_la_Calle Arrocero_pálido Hermione_trewiana Harvey_Kurtzman Arroyo_Cobos Historia_de_yibuti Arthur_Metrano Hierba_de_la_golondrina Moraro HäBler Guecho_(Vizcaya) Aprilscherz Astros_de_arda Areop_Enap Moffat_(Colorado)

html map