Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_Tigre F.Heyne Fiódor_Yemelianenko El_Mundo_(periódico) Estación_San_Bernardo Every_You_Every_Me Fluvial Eustorgio_Salgar_Moreno Espurio_Papirio_Cursor Fotografía_(cancion_de_Juanes) Eslavo_eclesiastico Factor_propio Estatua_ecuestre_de_domiciano Facultad_de_Ciencias_Politicas_y_Relaciones_Internacionales_(UNR) Forsyth_(Georgia) Empezar_desde_cero_(canción) El_Último_escalon Edward_John_Moreton_Drax_Plunkett Eurytrachelus_platymelus_prometheus Ernest_Friedrich_Gilg Eugène_André_Oudiné Fernan-Nunez Equipo_de_copa_davis_de_rumania Estación_de_Sagrada_Familia Educación_para_la_ciudadania Elecciones_municipales_de_Chile_de_1967 Estación_Experimental_del_Bosque_Ishikawa Everybody_Hurts Espaciopuerto Evan_Sanders Florent_de_Henao Estación_de_Montcada_i_Reixac_Santa_María Episodios_de_Así_se_hizo_la_Tierra Federico_Olóriz_y_Aguilera Eternity_(desambiguación) Fernando_V_de_Hungría Escándalo_de_los_52_del_Cairo Estación_Ireneo_Portela Esquí_de_fondo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Filetia Espana_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_2003 Final_Destination Estefania_de_Belgica Francisco_Riba-Rovira Estrecho_de_san_juanico Estación_Miñones Embarazo_multiple Falacia_de_monte_carlo Estación_de_Massongex Filete_reestructurado El_Palomar_(Espana) El_holandes_Errante_(ópera) Excoriacion_(dermatología) Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_Industrial_de_Barcelona Eustomias_melanonema

html map