Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tierras_bajas_de_Kubán-Azov San_Felix_III_(II) Thersippus Selección_de_handball_de_Chile Tomás_Emilio_Díaz Tratados_de_Libre_Comercio_del_Perú Sebastian_Pascual_Rambert Saint-Léonard_(Vosges) Tournon_sur-Rhone Tepetitlán Torre_de_Escaletes_(Santa_Pola) Sol_Líneas_Aereas Torre_de_Lapela Santos_Que_Yo_Te_Pinte Tambarón Scophthalmus_maximus Treaty_of_Waitangi Struthioniformes Teatro_do_Ornitorrinco Super_robots Sistema_Dewey_de_clasificacion Tales_of_hearts Seven_Pounds Soreng Satanik Thailandininae Temporada_1971_de_Fórmula_1 Terapia_centrada_en_el_cliente San_Martín_(San_Luis) Seleccion_de_futbol_sub-23_de_Costa_Rica Shorne Sadalbari Sierras_macizos,_cordales_y_montañas_de_La_Cantabrica Schunda_Pana Selje Senso_(película) Schizopygopsis_kialingensis Sporting_Villanueva_Promesas Serrejón_(Caceres) Sao_Pedro_de_Vade Sempesserre Selección_de_fútbol_olímpica_de_Brasil Tabla_cronologica_de_reinos_en_la_Peninsula_Ibérica Sega_Y_Board Sobredosis_de_T_V. Sgurr_Mhic_Choinnich Solanum_umbelliferum Sobhuza_I_de_Swazilandia Tonateuctin Sarvise Salario_minimo_legal_mensual_vigente Sherpa Tierra_de_La_Baneza Sinfonia_n.º_1_(Rajmáninov) Thousand_Palms_(California)

html map