Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Banisilán Castillo_de_Guevejar Cabotin Begonia_sect._Augustia Behold_a_pale_horse_(película) Capital_de_Japon Capitan_Negro Carlos_Rovirosa_(Tulipan) Catedral_de_San_Juan Café_bombon CDF Barbie_como_la_Princesa_de_la_Isla Calliandra_robusta Bor Bŕhas_páti Bishopbriggs Bretanión Blanca_Vidal Bubalus_bubalis Carriguelos Bathyonus Barrios_de_guayaquil Bolivar_fuerte Basilica_de_la_Merced_(Santiago_de_Chile) Blousson-Serian Bucolión_(hijo_de_Holeas) Bructeos Belloc_Saint_Clamens Belgica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Calilena Blanco_brasileño Bittor_Alkiza Brassica_sinapistrum_var._schkuhriana Categoría_Elite_de_la_UEFA Cabárceno_(Cantabria) Campeonato_de_Espana_de_balonmano_de_Primera_Division_1957/58 Calvão_(Vagos) Bernard_du_Bus_de_Gisignies Brandonvillers Buglossum_elatum Casa_museo_de_Federico_Garcia_Lorca Centro_de_Formación_Técnica_La_Araucana Calle_96_(linea_de_la_8ª_Avenida) Bouvron_(Loira_Atlantico) Biton_kolbei Bandera_de_Tazacorte Característico Carlos_(Minnesota) Brazalete_antiestático Batuque_(lucha) Café_filosófico Campanula_verruculosa Björk_Gudmundsdottir_&_Trío_Gudmundar_Ingólfssonar Centralhatchee_(Georgia) Carlos_José_Solórzano

html map