Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Año_1528 Carácter_singular Bésame_sin_miedo Bernkastel_Wittlich Ben_wallace Bota_de_Oro_1981–82 Batalla_de_uclés Campana_de_Umbela Banc_dels_aliments_de_barcelona Carex_multinervis Carmen_Laforet CCAF_La_Araucana Calosphace Baní Buyina Baccharis Batalla_de_araure Castillo_de_la_Peña_del_Moro Batalla_de_Emaús Cardiopatia_isquemica Brasileia Campanula_hornungiana Año_111_adC Caballo_blanco_(mitologia) Capitulos_de_Ayashi_no_Ceres Brezzo_di_Bedero Bife_à_Café Azuay_(provincia) Barbosella_dolichorhiza Bilogia_cinematografica_de_El_hobbit Batalla_de_Bereza_Kartuska Barloventear Barracao_(desambiguacion) Canaan_(condado_de_Grafton,_Nuevo_Hampshire) Bordado_de_lentejuelas Bodegas_Barbadillo_S.L. Ballao Cale Cetraria_aculeata Base_Rússkaya Biology Carlos_Arroyo_(arquitecto) Campo_de_batalla Cell_16 Cat_2 Basílica_de_Nuestra_Señora_del_Carmen_(Jerez_de_la_Frontera) Ceramica_Flaminia-Bossini_Docce Backups Año_643 Bardigues Carlos_alberto_de_barros_franco Brickellia_galeottii Caracol_Radio Carmen_Maria_Argibay Cessna_336

html map