Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

György_Faludy Hack//Sign Mosciano_Sant'Angelo Archivo_de_las_Indias Arena_Olimpica_de_Rio Anos_20_a_C Moosflora_der_Harzes Grzmiąca Heládico Antonio_de_Villarroel_y_Pelaez Historia_de_alemania_occidental Guevara_Basoazabal Hiper_file Asociación_de_Defensa_Católica Aucan_huilcamán Guilty_Gear_XX Asociacion_Karibu Hassan_Rowhani Minna_Planer Horace_Bénédict_Alfred_Moquin-Tandon Güi_Güi Horacio_Romero Andrés_Manuel_del_Río_Fernández Hugh_E._Huxley Heaven's_Open Anaspis_rayi Atolon_huvadhoo Hebesfenorrotonda_triangular Idioma_karachayo_bálkaro How-to Harappa Anne_Sweeney Analisis_funcional HIP_52558 Guimbarda Municipalidad_de_Brocenu Aranrúth Mulheim-Kärlich Gryphius Atletico_calatayud_club_de_fútbol Antonio_Pages Hitachinaka_(Ibaraki) Autoridad_del_Gran_Londres Augusta_Victoria_de_Schleswig_Holstein Mortadelo_y_Filemón_-_Los_gamberros Antonio_de_Cardona_y_Borja Avui Arte_de_japon Artystone_trysibia Artaserse_(Bernasconi) Montégut_Lauragais Atolon_Alif_Dhaal Monturque ITTLA Guria

html map