Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

ITV_(Reino_Unido) Arpad_Élő Mis_Adorables_Entenados Antonovo Monopropelente Monasterio_de_Sant_Sadurní_de_Tavernoles Ataque_en_Mers-el-Kebir Historia_de_la_gastronomía_espanola Hyalinobatrachium_mondolfii Argyranthemum_escarrei Angela_Gheorghiu Guemez_(Tamaulipas) Montemayor_(Cordoba) Artem_Mikoyán How_Not_To_Live_Your_Life Milton_(caballo) Hotel_Burj_al-Fateh Gyorgy_Bokor Arte_del_nazismo Haplochernes_norfolkensis Herbés_(Castellon) Hábitat_trogloditico_de_la_cueva_del_Espluguell Mordellistena_leveyi I_GM Antonov_26 IL_2_Sturmovik_(simulador) Areias_(Ferreira_do_Zezere) Atlantico_(colombia) Artritis_juvenil Mosquero_azufrado At-Tawba Guerra_Civil_Espanola_en_la_provincia_de_Salamanca Arctic_Air Araliáceas Aproximacion_lineal Anticapitalistas Anishinabek Honda_F.C. Aubrév. Avenida_josé_maría_moreno Momentary_Lapse_of_Reason Hero_(película) Mineria_en_Nueva_Espana Ayata_Shatrú Miriam_Perez Hastina Arrazua_(Alava) Hector_Hugo_Hernández_Rodríguez Hexagrama_5 Homalispa_cimicoides Hoffa Identidad_Tradicion_Soberanía Arquidiócesis_de_Bahía_Blanca Hierba_de_la_garganta Aureliano_Rivera

html map