Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Héctor_Omar_Civilotti Hannah_Montana_Rockstar_Edition Hung_Yan_Yan Hirundo_smithii Morris_Chestnut Atanasio_el_Atonita Atticus_Ross Avenida_Velez_Sarsfield Arnošt_Lustig Moldeo_en_vacío Avenay_Val-d'Or Atriplex_stylosa Hexagrama_51 Andryala_webbii Annales_du_Musée_Colonial_de_Marseille,_sér._3 Asociación_Senales_de_Humo Montesegale Ministerio_de_Trabajo_y_Seguridad_Social_de_España As-219 Arthur_Wing_Pinero Angelo_Mai Hyphoradulum Asteráceas Heckler_&_Koch_G11 Henriville Harald_Horntvedt Asedio_de_Breda_(1577) Andréi_Aleksándrovich_Fiódorov Himilcon_Fameas Analisis_sintáctico_(linguistica) Ibrahim_Kas Archibald_Dickson Antonio_Mamerto_Gil_Núnez Astragalus_echinatus_var._stenorrhinus Milwaukee,_Wisconsin Ano_1903 Andrés_José_González Arachne_familiaris Holcomb_Valley Gunnessia Angela's_Ashes_(pelicula) Gustavo_Davila Aviacion_Naval_de_los_Estados_Unidos Arthur_Nikisch Anthribini Hogwarts Hyuga_(1918) Andrea_Poli Halcon_peregrino Grávalos_(La_Rioja) Gústav_Husák Apogon_nigrofasciatus ICarly_(album) Avalon_(california) Asperula_pesteriensis

html map