Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Longue_duree Melvin_(Texas) Lothar_Baier Maradona Michalis_Konstantinou Providence_Park Ramón_Méndez_Estrada Mega_Roboticle Matriculas_automovilisticas_de_Francia M6_TV Pubeta Marten_de_vos Randolph_(Kansas) Micromonosporineae Los_cuatro_gatos_(Star_Trek:_La_serie_original) Mali_Guzmán Maestre_de_la_Orden_de_Alcántara Matt_Reid Puente_Innoshima Mangaung Provincia_Yala Marsnik_6 Línea_Córdoba-Almorchón Marie-Georges_Pascal Medallero_de_los_Juegos_Olimpicos_de_París_1900 Maison_des_Mines_et_des_Ponts_et_Chaussees Ramas_caudales Manuel_Padilla_(Argentina) Marco_Antonio_Baños_Martínez Maria_del_Carmen_Aguirre_Delclaux Granieu Mata_da_rainha Raul_Bravo Luperus_apicalis Qatarí Rafael_Lozano_Martinez Ray_Ban Luciferasa Przevalsky Pseudovadonia_livida Primera_Division_de_Costa_Rica Micragonini Magadhi Gonzalo_Perez_(secretario_real) Merindad_de_Sotoscueva Primera_Division_de_España_2002/03 Manhattan_Waterfront_Greenway Luis_Colosio_Fernández M3u María_Bonaparte Pseudozonitis_roseomaculatis Red_de_Bibliotecas_Universitarias_Espanolas Rafael_Agustin_Gumucio Región_de_Chūbu Pronostico_meteorologico

html map