Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Museo_guggenheim_de_guadalajara Occidryas Niermann Métodos_de_evaluacion_para_la_traduccion_automatica Periclitena_melancholica Operaísta Museo_de_Arte_Público_de_Alcalá_de_Henares Parque_nacional_Montes_Blue_y_John_Crow Paranaiba_(municipio) Perruel Partido_Demócrata_(Chile) N-horizontal_(jeroglífico) Nerio_Torres Piccadilly_Line Piatra_Neamt Opel_Tigra Persecución_de_cristianos_en_el_Bloque_del_Este Normanbya_merrillii Mårten_Hagström Parafitico Piotr_Nikolayevich_Wrangel Orista_(Barcelona) Nesolagus NKCC2 N_gage Pontmain Peyrat-de-Bellac Patricio_Hales Oltre_il_colle Neorapinia Natalia_Lafourcade Only_You_(película) Otero_de_sariegos Oak_Hill_(Kansas) Organización_politico_administrativa_de_San_Vicente_del_Raspeig Niviventer_confucianus Passos_(Fafe) Orissano Phlyctidocarpeae North_Logan Nicéphore_Niepce Osterkappeln Oaxaca_(Oaxaca) Ojos Nuevo_jôruri Nature_air Pava_Barbada Mylabris_arctefasciata Olimpia_(futbol) Pelota_de_tiento Parque_Nacional_de_Sundarbans Nis Nepal_Mandala Pentri Nuno_Núnez

html map