Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Daniel_Campos_(provincia) Earth_Intruders Ambiguous Departamento_de_Cordilleras Disyunción_lógica Altavoz_de_tres_vias DAC_1904_Dunajská_Streda Alpine_A-110 Cristián_Arriagada Economista_del_Estado Corrs Alexander_Sutherland Corazón_de_fuego Dunnart Amblyopyrum Alfons_Marti_Bauca Copa_Concasa Distrito_Autonomo_de_los_Koriak DC-4 Cuenca_de_Barbera Dactilografía Edificio_Citibank_(San_Salvador) Distinción_Lan_Onari Cuatro_Meses_Despues De_La_Garma Distrito_de_Baden_(Austria) Daphne_chinensis Alfonso_Gomez_Morentin Distrito_de_Harda Diario_de_Almeria Doryrhamphus_excisus Coryphopterus_venezuelae Desastre_en_Little_Rock Alejo_Ortiz Doria_Medina Cáliz_y_Patena_de_Santiago_de_Peñalba Alu_Aljánov Criterium_de_la_Dauphiné_Libéré David_T_Gies Cà_phe_sữa_đá Crepis_diffusa Distrito_de_Túpac_Amaru_Inca Cúmulo_globular_M15 David_Hanson Digno Departamento_Administrativo_de_Seguridad,_D.A.S. Deja_Vu_(desambiguacion) Dry_Run_(Ohio) Crêt_de_la_Neige Alexandr_Isaievich_Solzhenitsin Cosmos_668 Dión_Martínez Alex_Ross_(critico_musical) Alexandre_Gustave Copa_ASOBAL_2012

html map