Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Russell_(condado_de_Geauga,_Ohio) General_Díaz Rockoon Richmond_(Illinois) Riudellots_de_la_Selva Iglesia_de_Sant_Andreu_de_Sagas Gil Universidad_Jaime_I_de_Castellon Uroplata_cruralis Ilusión_lunar Río_Aranda United_Provinces_of_Agra_and_Oudh Galileo_(Galileo_Galilei) USS_Gloucester_(PF-22) Gino_Lucetti República_Democratica_de_Finlandia Unón Inquisidor_(Halo) Iglesia_de_San_Andres_Apóstol_(Benimeli) Iglesia_de_San_Sodornil_(Soria) Rolls_Royce_Vulture Reliquias Reserva_natural_Caverna_de_las_Brujas Gilbert_Lascault Repudio Ilsa_la_tigresa_de_Siberia Gerardo_(nombre) Municipio_de_Dubuque_(condado_de_Dubuque,_Iowa) Universidad_Libre_de_Berlin Iglesia_de_Santiago_Apóstol_(Valladolid) Municipio_de_Zilwaukee Tren_Ligero_(Ciudad_de_Mexico) Turbon Reserva_del_Regajal-Mar_de_Ontigola Ulf_Svante_von_Euler François_de_Bonne Incendio_de_Black_Forest Ruy_Díaz_de_Guzmán Inhibidores_de_la_recaptación_de_serotonina Rio_Santa_Cruz_(Santa_Catarina) Gobernatura_de_Jerson Ignasi_Domènech_i_Puigcercós Futbolistas_de_Gimnasia_y_Esgrima_La_Plata Rojos_de_Lara Remos Riera_de_Sant_Cugat Trichouropodella_brasiliensis Uveitis Muriendo_por_un_sueño Ruanas Ricard_Ibánez Revue_de_Botanique_Appliquée_&_d'Agriculture_Coloniale Run_to_You_(cancion_de_Bryan_Adams) Rivalidades_de_la_seleccion_de_futbol_de_Italia Iglesia_de_Santa_María_(Udalla)

html map