Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Beire_le_Chatel Balín_(historieta) Catedral_de_Roma Cerca_de_Ti Begoña_Garcia_Arandigoyen Catón_en_Útica_(Antonelli) Brain_sur_Longuenee Cebrones_del_Rio_(Leon) B_in_the_mix:_The_remixes Cabezas_explosivas Banájao Catedral_de_San_Pablo Centaurea_fontanesii Bloque_de_hormigón Catedral_de_Santa_María_de_Aquisgrán Baganda Boyacá_Chicó_FC Biblia_satánica Carbonarismo Bahía_de_Gibraltar B707 Begonia_grahamiana Banh_mi Bulbocastana Beaulieu_les-Loches Brixey-aux-Chanoines Café_Tacvba CIOSL Canadá Cassia_abbreviata Cantón_de_Seurre Cautivo_(Chayanne) Cedilla Calle_66_Lincoln_Center_(línea_de_la_7_Avenida_Broadway) Castillejos_n.º_18 Barrio_Río_Salado Buena_acutifolia Bernard_Dechepare Baal_HaTania Bárcena_la_Puente Carta_de_los_Verdes_Mundiales Barthold_georg_niebuhr Bomba_de_presión Caproato Buque_hospital Bercheres_sur_Vesgre Carlos_Lacerda Cayo_Sulpicio_Galo_(cónsul_243_a._C.) Cacatua_haematuropygia Bíblica Cephalanthera_longifolia_var._pilosa Calciuria Capraria_biflora Bahawalpur Bagneaux-sur-loing

html map