Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Abbas_Ahmad_Akhoundi Victoria_de_baden Vsévolod Acción_Empresarial_Contra_la_Falsificación_y_la_Piratería A_través_del_espejo_y_lo_que_Alicia_encontró_alli Abd_El_Hamid_Karzai Aeropuerto_Internacional_de_Moscu-Domodedovo Club_de_Fútbol_Atlético_Escalerillas XVII_Festival_Internacional_de_la_Canción_de_Vina_del_Mar Condado_de_Lac_qui_Parle_(Minnesota) Alberto_Aguilera_y_Velasco Willi_Peter_Stoll Colydium_thomasi Actuar Condado_de_McCurtain Yuri_Nikolaevich_Artsiminev Abraham_González_Casavantes Abú_Zayd Val_Belair,_Quebec Yacanto Clare_Devine Aldebarán_de_Tauro Weingaertneria_canescens_var._viridis Chicoria_descarnada Ven_y_Ven Aldea_Spatzenkutter_(Entre_Ríos) Albert_Jacquard Adenostyles_albida_subsp._albida Volkswagen_Karmann_Ghia Zaragoza_(Espana) Viñeta_(desambiguacion) Aguja_Alpino Academia_canadiense_de_Cine_y_Television Young_Fellows_Juventus Valle_del_Aconcagua_(vino) Coelorinchus_semaphoreus Cipetes_ii_de_bitinia Aeródromo_de_Karatayka Charles_Brewer-Carías Valeria_Bertuccelli Acronycta_pontica Wintersad Windsor_Locks Yōichi_Hiruma Circuito_callejero_de_Toronto Vṛiksa_āyur_veda Chiapa_de_los_Españoles Voabita Alberto_López_Viejo Childhood's_End_(Stargate_Atlantis) Acetonido_de_fluocinolona AV_8_Harrier_II Yasunori_Katō China_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Venus_paleolítica

html map