Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Laura_Términi Lenguas_austroasiáticas Interestatal_10_(Arizona) Joseph_Thomson Lilian_Elphick Lenharree Lino_(mitologia) Liceo_Marítimo_de_Bouzas Joseph_Anténor_Firmin Leon_del_noreste_del_Congo José_Berruezo_Ramírez Jardin_Botánico_Real_de_Kew La_Cavalerie Kenneth_AR_Kennedy Jefferson_hernandez Kuru_(región) Johann_Becker Izabalense Jose_Antonio_Bermudez La_novia_de_América JB_Christoffersson José_María_Gamazo_y_Manglano Liebre_de_California Kristen_French Langeais La_rasa_de_la_inagotable Lampara_halógena Leonard_Vasquez Kyrie_KV_341 La_Restinga_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Javier_Menendez_Fernández Juan_Figueroa Kamiya_Kashin Jenny-Mai_Nuyen Las_Constituyentes Juego_de_pelota_mesoamericano Isla_Angel Lagenorhynchus_obscurus José_Maria_Quirós José_Ángel_Acosta_León Kraenzlinella_platyrachis Lago_Sarygamish Kidomaru John_Antonio_Garcia Jose_Luis_Lopez_Rose Lantéfontaine Lethrus_shakhristanicus Kiao_Chau Lettvin Javier_Casquero_Paredes Jose_Alejandro_Morales Instituciones_y_politica_en_la_Unión_Europea Kiko_Da_Silva Jesuitas Kronenbourg

html map