Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dalian_Shide Cultura_de_paz Ducado_de_Urbino Cordón_de_vereda Curridabat_(cantón) Deltatorquevirus Alexandr_Románovich_Luria David_Vanian Duilhac_sous-Peyrepertuse Dodecatheon_sanctarum Alternanthera_achyranthoides Crepis_scariosa Alexandru_D Copa_de_flauta Desnaturalizacion_de_proteinas Daniel_Muñoz_(politico) Dianthus_girardinii Alquerubim Demografía_de_la_Republica_Dominicana Don_Osorio Alejandro_Gandara Courniou Delito_urbanístico Alessandro_de'_Medici Cynodonichthys_leucurus César_Cuí Alpha_(motocicleta) Cuberteria Diócesis_de_Siguenza Cuasiorden Coronacion_en_Espana Criatura_fantástica Distrito_Escolar_Independiente_de_Grand_Prairie Americo_O_Mendiburu DeVeDe Amélie_Beaury-Saurel Dionea_atrapamoscas Dejan_Tomaševic Digimon:_digital_monsters_02 Deseo_de_cosas_imposibles Cumbre_de_Jefes_de_Estado_y_de_Gobierno_de_la_OEA Distrito_electoral_de_Spring_Creek_(condado_de_Johnson,_Nebraska) Día_de_los_muertos Cyphokentia_pancheri Aleuropteridis_jamesi Del_Nayar Débora_Sulca Diego_Borquez Diane_Whitley Danza_contemporanea De_Kalb_(Misuri) Dianthus_rupicolus Distrito_de_Zaña Alto_espin Didymaea

html map