Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_de_Dios_Vial_del_Río Keller_(Texas) José_María_Gutiérrez Kanjarum Literatura_en_checo José_María_Fernández_Cabello Jean-Joseph_Foucou José_de_León Latronquière J._Valentin_Andrea La_Trinite_Porhoët_(cantón,_Francia) Lago_Hannington Leptocodia_luctifera Kussara Ku_hiragana Instituto_de_Investigacion_Botánica_Agricola_Granja_de_Ibusuki Joaquín_Ibáñez_García Kito_Aya Kuru_(India) Lechaina Invasion_portuguesa_de_1816 José_Maria_Yurrebaso L'Ile_Cadieux Internationale_Jänner_Rallye Jerónimo_Roman_de_la_Higuera KRBS_Priestfield_Stadium Liang_Chi_Huang Jubela_jubelo_y_jubelum La_Ladrona Kadete Lann_Tivizio Jade_Mitchell Isolabus_intrusus Jardín_Botánico_Pillahuinco La_Iglesia_de_Jesucristo_SUD Islas_Los_Hermanos Kenneth_L_Durrett Leonardo_Vines Julio_César_Serrano José_Encarnación_Romero Lista_de_capítulos_de_El_Conde_Patula Javier_López_Moreno J_S._Siren Lenguas_akánicas Laura_González_Álvarez La_villanía_alianza Leonado_(heráldica) Isane_Kotetsu Jose_Maria_Morelos_(municipio) Juicio_de_Osiris Leuconoe_magellensis Josè_Massaroli Leptocleidus K.H.Lang José_Luis_Sérsic

html map