Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mémoires_de_l’Académie_Impériale_des_Sciences_de_Saint_Pétersbourg,_Septième_série Paradisus_Batavus Nisporeni Najash Notocactus_erinaceus Ochodaeus_thalycroides Overload_(canción_de_Sugababes) Pernetya Pleurothallis_curitybensis Piles_(localidad) Pentapetalas O_multiocular Ninette,_moda_de_París Neurotransmision Música_Electronica Museo_de_Bogotá Newton_(Nueva_Jersey) Nicholas_Wilcox Nadie_lo_ha_oído Nouvelle_Federation-Board Playa_de_Serantes Palo_de_lata Polium_album Napoles_(desambiguacion) Oqtosh PZL_P.11 Phalaena_epimenis Plymouth_(condado_de_Juneau,_Wisconsin) Oyé Omaira_Correa Onda_de_abeto Pajaro_burlon Playoffs_NBA_1979 Papa_Soltero Paroy_(Sena_y_Marne) Nerola Pino_pinonero Mythimna_riparia Plaza_de_Dins_(Alcoy) Período_Posclásico_mesoamericano Plagiopteraceae Paseo_Balcarce NFR-90 Nacionalismo_árabe Philip_S_W_Goldson_International_Airport Nebulosa_Omega Namibe_(província) Política_groenlandesa Oaks_(Carolina_del_Norte) Nezaimanovski Noceda_de_Rengos Nikunau Pazun Nichiren_Shu OMX-S30

html map