Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Thierville-sur-Meuse Sociedad_Gimnastica_Espanola_de_San_Jose Tegenaria_modesta Snezka-Snieżka Torre_del_alba Tambora_mexicana Spicara_alta Saint_Malo_de_Phily Siglos_oscuros Shar_Pei Sabino_de_Medina San_Andres_de_Giles Tercera_Division_de_España_2007/08_(Grupo_II) San_Ildefonso_(San_Vicente) Telecafe Soteropolitana Sergio_Marques_Fernandez Sha'aban Tomer_Hemed Sitio_de_Leningrado Serie_B_de_Chile_1937 Shiba_Ryotarō Sancho_III_el_Mayor_de_Navarra Theobroma_angustifolium Seven_Doors_Hotel Tlaquilpan Saint_Thurien_(Eure) Thorstein_Helstad Titi_león_negro Siger_de_brabant Sistema_métrico_de_la_revolucion_francesa Tentación_en_Manhattan They_sous_Vaudemont Santa_Perpetua_de_Mogoda_(Barcelona) Scheherezade_(Rimski-Korsakov) The_Blood_Arm Thenac_(Charente_Maritimo) Templo_Brihadisvara Thrustmaster Sebastian_Miranda_(futbolista) Sam_Francis Thun_Saint-Martin Seventeen_again Thyrsiini Transmisor_receptor_portátil Sal_(Shorea_Robusta) Siderasis_fuscata Senera_aragonesa Sinfonía_n._8_(Shostakovich) Semelvillea_punctata Tencent_QQ Temporada_2010_del_D.C._United TPB-AFK Tiopentato_de_sodio Suleiman_Cassamo

html map