Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ahmed_Bey_Zogu Charlot_huesped_ideal Clásica_de_Almería_2011 Agrostis_palustris William_Cecil_Lord_Burghley ARA_Moreno_(1915) Varecia_rubra Yelizaveta_Boyarskaya Ciudad_de_Muros_y_Secretos Vena_centralis_glandulae_suprarenalis Villa_de_Este Yuririapúndaro Velocidad_de_obturacion Ware_Place Charles_Bénitah Ciclo_de_canciones Zapsalis Ahmad_Menajed Academia_de_Televisión_de_Espana Colegio_sacerdotal Aim_for_the_Ace! Cistus_monspeliensis_f._albiflorus Walter_Martinez Christopher_Tucker Villa_Parque_Sicardi Comarca_de_Medina_del_Campo Yulia_Ryabchynska Condado_de_Tipperary Yarrow Zebrias_munroi Ajedrez_a_la_rabiosa Comix_underground Conurbania Abadía_de_San_Salvatore Acclay Willi_Birkelbach Clearview_Acres_(Wyoming) Acystopteris Aggallú Aeropuerto_de_menorca Aeropuerto_de_Hanóver/Langenhagen Cherry_Hill_(Virginia) Combate_de_Angamos Ahmed_El_Bidaoui Comfrot_&_Joy_(album) Aeranthes_caudata Xylonymus Welcome_to_Avalon_Heights Vida_común Cinnyris_mariquensis Vez_de_Marban Chilches_(Vélez-Málaga) Acuerdos_de_paz_de_Camp_David XML_Shareable_Playlist_Format Zuleidy

html map