Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Koryu_Budō Juan_Nepomuceno_Cascallana_Ordónez Jean_Jacques_Dessalines Kedainiai Jaguariúna Ley_de_Ordenación_Urbanistica_de_Andalucía José_Daniel_Barquero_Cabrero LRA2_Radio_Nacional_Viedma Jens_Bratlie Institución_de_Salud_Previsional La_Bella_Epoca Joaquín_López_Dóriga_Velandia La_Ñora La_oración_en_el_huerto_con_el_donante_Luis_I_de_Orleáns Juegos_Olimpicos_de_1904 L_Bosendorfer_Klavierfabrik_GmbH Jardín_de_Salustio José_María_Latorre Kuchilla_Ichachi Lawrence_Bender José_Guadalupe_Martín_Rabago L.A.V._Venta_de_Banos_Leon_Gijón Le_Plessis-Hébert Josep_Maria_Llompart_de_la_Pena Izquierda_Democrática_Independiente Leptopterygiidae Libre_circulacion_de_capitales Izeure Lepanthes_pollex Jardin_Botanico_Dawyck Juan_Antonio_Cabezas Juego_de_lapiz_y_papel Krakowiak_de_Chopin Kulluna_li-l-watan_li-l-ula_li-l-`alam Introvoys Laches_(persona) Jyū_O_Sei José_Mesa José_Manuel_Acosta_Bello La_milla_ocho José_Mouriño Invasion_de_Sviatoslav_a_Bulgaria Lista_de_Capitanes_Regentes_de_San_Marino_(1243_1500) Jaime_Jorge_Guzman_Errázuriz Lagrimas_y_Gozos_(Ska_punk) Juan_Manuel_Castro_Prieto Lapinjärvi Liga_de_eslovaquia_de_waterpolo_masculino Leiothorax_kopetzi José_María_Soler_y_Díaz-Guijarro Ladislaus_Weinek Jerónimo_Figueroa Intoxicacion_por_mercurio Kevin_J_Zegers Ken_Shellito

html map