Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Ceilan Saint_Jean_des-Baisants Tavisupleba Su_Excelencia Snezka_Śnieżka Thoard Shrine_of_Remembrance Saint-Just-en-Brie Thomas_Vikström Teorema_de_Dijkstra Shut_Up Sphagemacrurus_grenadae Santo_Adrião_(Armamar) Saudi_Arabia Sandino_Andrés_Nuñez Star_Trek_VII:_Generations Sultans_of_Swing:_The_Very_Best_of_Dire_Straits Tony_El_Gordo Stockport_County_F_C Totimoshi Soyuz_TMA-M Simón_Bajour Saint_Denis_(desambiguacion) Santaliestra_y_San_Quílez_(Huesca) Saurosuchus Torre_serona_(Lerida) Sopa_de_almendras Todai-ji Sahara_Davenport Selva_de_irati Sobran Selección_femenina_de_fútbol_de_Taiwán Señor_de_los_Nazgul Santiago_Calzadilla Thrymskvida The_Bootleg_Series_Volume_1_3_(Rare_&_Unreleased)_1961_1991 Saint-Pierre-es-Champs Sebastian_Fernandez_Reyes The_Ren_&_Stimpy_Show Tipo_56 Tratado_sobre_Misiles_Anti-Balísticos Saunier_Duval-Prodir Sinfonia_n._23_(Haydn) Santiago_Ramirez_(teólogo) Sinde_(Tábua) StepMania Teclado_Qwerty Saga_de_la_Fundación Solución_de_Hartmann Selección_española Trachinotus_rhodopus Sac_Nicte_(leyenda) Tanto_monta,_monta_tanto,_Isabel_como_Fernando Saint-Bresson_(Alto_Saona) Santiago_Cortés

html map