Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Brusson_(Italia) Cartigny_(Suiza) Catálogo Cassipourea_guianensis_var._elliptica Bolsa_de_budapest Centuripa Caza_Pesca,_Naturaleza,_Tradiciones Buch_(Schaffhausen) Brezakovec Cafe_de_Colombia Briquolo Cabassous Bézu-Saint-Eloi Capitulos_de_Blue_Dragon Blanca_Renee_Arrillaga_Oronoz_de_Maffei Cardenal_Tabera Capilla_palatina_de_palermo Campanula_shetleri Carex_aggregata Broken_Blossoms Campeonato_mundial_B_de_hockey_patines_masculino_de_1994 Centerville_(Tennessee) Cassena_apicicornis Campeonato_Mundial_de_Hockey_sobre_Hierba_Masculino_de_1982 CABBA Bahia_encuentro Chabria_pusilla CD_Banyoles Carmen_Gracia Bartolomé_González_de_Villaverde Campeonato_de_Primera_División_1990/91_(Argentina) Benigno Centro_internacional_de_Fotografía_(ICP) Caanto Banco_Exterior Biophytum_sensitivum Bunamwaya_SC Ceuta_(desambiguación) Carmen_Baroja Celle_Lévescault CS_Pandurii_Târgu_Jiu Belden_(Nebraska) Brotas_de_Macaubas Babis_Stefanidis Centrolepidaceae Carne_Cruda_2.0 Carlos_Padilla_Velasquez Campo_de_Liria Boulogne–Billancourt CDKN1B Barañain Bajos_de_arguelles British_Aerospace_Sea_Harrier Centro_de_Interpretación_de_la_Naturaleza_de_Cabezo_de_la_Jara Canton_de_Anizy-le-Château

html map