Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Atlas_Fitopatologico Hipparcos_Catalogue Antonio_Soldevilla Auto-ayuda Antilocapra_americana_peninsularis Hola_Vecinos Gungor Monumento_a_la_Revolucion_(México) Gymnobucco_bonapartei Asphodelus_albus_subsp._villarsii Monolepta_vivida Auberville_la-Campagne Andréi_Gubin Aquilera Heinrich_Rehm Atolon_Thaa Miss_República_Dominicana_1999 Arteria_umbilicalis Gripe_asiatica Arquero_a_caballo Modern_Day_Delilah Asia_septentrional Hinesville Gynandropaa Arismendi_(apellido) Miss_Chile Autovia_Huelva_Zafra Hal_David Grossmont_Transit_Center_(estación_del_tranvía_de_San_Diego) Henri-Benjamin_Constant_de_Rebecque Guillermo_Fernández_García Atmosfera_de_un_cuerpo_celeste Anasigerpes Arbol_de_angélica Antonio_Arias_Fernández Mons._Francisco_Jose_Iturriza_Guillen Miribel_Lanchâtre Aral_(Kazajistán) Miroslav_Matusovic Montanas_Apalache Hogwarts August_Beer Arturo_vasquez Asplenium_viride Hudyefa Azedarach_sempervirens Anfibios_de_Paraguay Hendrik_Redant Anne_Geneviève_de_Borbon-Conde Angel_David_Rodriguez Avenida_Pedro_Montt_(Valparaíso) Hydropsalis_torquata Haredim Guayupes Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamíferos:_reproducción

html map