Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Secretario_de_Estado_de_Asuntos_Exteriores_y_de_la_Mancomunidad_británica Selim_Bouadla Subirats SuJu-M Sc.D. Sociedad_Cultural_y_Recreativa_Casino_del_Real Saint-Eutrope-de-Born Teresa_de_Portugal_reina_de_Leon Saint-Denis-Catus Saprófita Sufgania Sierentz Saint_Perdon Sainte-Hélène-du-Lac Stormtroopers_of_death Sociedad_de_Eusko_Folklore Sancho_Alfonso_de_Castilla Sequeade Sorso The_Bugs_Bunny_Crazy_Castle_2 Soyuz_T_10_1 Seseli_tortuosum_subsp._ramosissimum Seleccion_de_rugby_de_Leones_Britanico-irlandeses Stade_Brestois_29 Santa_María_Palautordera Secale_turkestanicum Sistema_Institucional_de_Protección Saint-Didier-sous-Ecouves Sparedrus_similis Sapporo_(Hokkaidou) Sumacion_de_Cesaro Teoria_de_la_Inversion_en_Partidos_Politicos Solanum_syringoideum_var._pycnostichanthum Santurdejo Sevel_Argentina_S_A. Tapinaspis_wesmaeli Sókol Sherlock_Holmes Sociedad_para_la_Regeneración_de_China Tacha Steamburg Sainte_Céronne-lès-Mortagne Saint_Georges_des_Agouts Supercopa_de_Turkmenistán San_Millán_de_Yécora Surkh_Kotal Salomon_de_Caus Seleccion_de_futbol_de_Suráfrica Too_Funky Suburbio_de_Cracovia Salomon_Olembe Sitio_de_Abadán Tomás_Zápotocny Shangri_La_(desambiguacion) Transparencias

html map