Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bessy Berchtesgadener_Land Callicarpa_americana Chachalaca Camara_de_Senadores_de_Entre_Rios Castillo_de_Alcalá_del_Río Bernard_Nathanson BRB_Internacional Brihad_Naradiya_Purana Bandera_de_Espana Between_Two_Worlds_(álbum) Carmen_Díaz_de_Mendoza Bijou_(canción) Cecilio_Pujazon_y_García Big_East_Conference Campeonato_de_España_de_atletismo_de_1917 Bonola Cascada_del_Canamar Cantón_Píllaro Celerio Carex_juncifolia Ceginus Bourg-sous-Chatelet Carlitos_"Mona"_Jiménez Bertsolarismo Batalla_del_Puente_Calderón Barrio_de_la_Alquería_del_Fargue Back_at_the_funny_farm Canarias_7 Buffalo_'66 Batalla_de_Pavia_(271) Ceratispa_papuensis Captura_de_la_Corbeta_Confederación Carlos_Bustelo Central_nuclear_Fukushima Bjorn_Nørgaard Cambrian_Park_(California) Batería_napoleonica_de_Gabarda Bobby_morrow Bage-le-Chatel Beta_Aquarii Campeonato_Sudamericano_Sub-16_del_2000 Casino_de_Santa_Cruz Calle_Larios Cachalote_pigmeo Barroco_en_España Bellis_sylvestris Centro_Cultural_De_La_Ciudad_De_Buenos_Aires Cereus_minor Centro_Europeo_de_Estudios_Superiores Castillo_Pompien Cantón_de_Case-Pilote-Bellefontaine Castillo_(Sabiote) Benoît_Cheyrou Bruno_Lauzi

html map