Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Prácticas_Ilícitas Los_Altos_Hills_(California) Gran_Camanoe Radio_de_absorción_específico Gran_llanura_rusa Lokomotiv_Kazan Microscapha_isensis Rally_Dakar_2008 Medisterpølse Memphis_rap Proteína_hidrolizada Presa_y_pantano_del_Castro_de_las_Cogotas Real,_Pontifícia,_Antiquísima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Señor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra._de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor_(Zaragoza) Primera_división_espanola_1940/41 McDonnell_Douglas_F_A-18_Hornet Magister_militum Premio_Condor_de_Plata_a_la_mejor_película_extranjera_en_idioma_no_español Maximo_relativo Procuraduría_General_de_la_República_(Paraguay) Manacus_aurantiacus Maserattina Martin_Barrera_Masesma Púrusa_sūkta Puy_Saint_André Ram_(comic) MicroSDHC Goleta_Union Marble_Hill_(Manhattan) Luís_Miguel_Cintra Gobierno_y_política_de_Islandia Puente_del_Milenio Receptores_de_estrogeno Los_Dalton's Quechua_ayacuchano Macrocoma_obscuripes Luis_Alberto_Cuevas_Olmedo Raul_Fernando_Saldívar_Auger Línea_563_(Llorente) Marquesado_de_Alonso_Martinez Pumapampa Los_Carabancheles Lígeti Meliton_Benito_Pérez_del_Camino Marmosa_grácil_de_Rio_Grande_do_Sul Ramon_Rocha_Monroy Mariano_Jose_Larra Grama Miguel_Alfonso_Pérez_Aracil Rally_Cataluna_de_2005 Proyeccion_cónica_multiple Mahatma Productor_de_música Macaco_cola_de_cerdo_sureño María_Luisa_Balseiro_Fernandez_Campoamor Michael_Price

html map