Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Phallichthys Parque_nacional_de_Masoala Pogogyne Nitay P.L._Reddy_Memorial_ATP_Challenger Pacto_de_Nochebuena Operacion_Footprint Pierre_Vigne Patinete Naná_Vasconcelos Pak_Nam-chol_(1988) Néstor_Barrón Pat_Smear Pino_Ammendola Pomacentrus_smithi Museo_de_fuego_nuevo Polyphlebium Pentatlon_moderno_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Pl._Aequinoct._(Humboldt_&_Bonpland) Pleurothallis_leptotifolia Platts Ourense_Orense_(ciudad) Padova Piraguismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012_–_K-1_1000_metros_masculino Nervio_cutáneo_medial_del_antebrazo Pirámide_de_Cartensz Plaza_de_los_Martires_(Tripoli) Otto_Berg Oreailurus_jacobita Phippsburg_(Colorado) Pismis_24-1 Nils_Petersen Orquideas_El_Salvador Phrynopus_adenobrachius Ordoñez_Delgado Placentulinidae Octave_Lapize Perejiles Pedro_de_Alcantara_Téllez-Girón Ponentes_CDI Piloto_de_guerra_(libro) Norio_Wakamoto Novofoudrasia_curvata Palacio_de_El_Pantera_de_Jerez Nacionalismo_flamenco Nokia_3205 Palau_de_la_Diputacio_de_Lleida Mástil_escalopado Politica_de_Malta Organizacion_del_pueblo_de_África_del_Sudoeste Polygonum_fagopyrum Pino_cahuite Pimiento_de_Espelette Ozhukarai Pedro_de_Villagra_y_Martínez

html map