Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Línea_83_(Córdoba) Martín_Cárcamo Longueville_(Lot_y_Garona) Luscosmodicum Red_Grooms Praying_for_Time Mención_Honorífica Live_Phish_Volume_12 Premier_League_2005/06 Manuel_Magallanes_Moure Maria_Pilar_Fernández_Álvarez Magnum,_P_I. Maria_de_Portugal_duquesa_de_Viseu Quién_amara_a_María Mario_Quintana Gonzalo_Pina_Ludueña Melanóforo Microcebus_ravelobensis María_Teresa_López_Beltrán Maisoncelle-Saint-Pierre Manager_del_Año Marco_Horacio_Barbato_(consul_449_a_C.) Merval Maciá Luis_I_de_Hesse Líber_(mitología) Michele_Merkin Puigpuñent Privolnaya_(Kanevskaya,_Krasnodar) Premio_Sarasate MTV_Europe_Music_Awards_2001 Rasputin_(cancion) Lucho_Chamie Pozo_Colorado Matos_Rodríguez Matjaž_Smodis Region_del_Lucus Margazuela Mercenario Granada_(Minnesota) Grao_de_Valencia Reacciones_endergónicas Manuel_Garcia_Garcia_Perez María_Isasi Légéville_et_Bonfays Lluís_Miró_i_Doñate Mastrilli Lolium_canadense GranHermano Ratas_de_los_pantanos Presentacion_de_Nuestra_Senora Maní Premio_Jerusalem Malthodes_vosykai Rafael_Manzano_Bazán

html map