Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tisma_pauliani Salesa Torres_de_vigilancia_costera Stethoma_pectoralis Tracey_Shelton Songs_For_Polarsbears Sarcochlamys Servicio_de_backup_remoto Ser_español Sinagoga_Dohany Satélites_artificiales Tabletom Teillet-Argenty Tor_(geomorfologia) Sturla_Þórðarson_(el_viejo) Sen_Dog Sitial_de_la_Vista Teatro_Figaro The_Magic_Bed-Knob;_or,_How_to_Become_a_Witch_in_Ten_Easy_Lessons Tempelfjorden The_Buddha_of_Suburbia_(serie_de_televisión) Sonata_para_piano_n.º_7_(Beethoven) Sanchez-Albornoz Saint_Maurice_le_Girard Spathiphyllum Takanyi_Garanganga TV_Castellon Santuario_de_Queralt Sangre_(utilería) Saint_Andéol-de-Vals Tercera_Division_de_España_2000/01 Saint_Denis-en-Margeride San_Diego_(EE._UU.) Teletón_1992 Sunosuchus Salsa_Napoles Scopulophila Teucro_(rey_troyano) Sinfonía_No_4_(Dvorák) Stagmomantis_montana_sinaloae Saurophthirus Sussodia_oppositifolia Savonia_del_Sur Tony_Meola Stenatemnus_fuchsi Terremoto_de_Tangshan Scott_Weiland Sabino_Pupo_Milián Sony_BMG_Music Saint_Leger_du_Ventoux Temple_Owls Sepp_Dietrich Stay Tignall Short_Pump_(Virginia)

html map