Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Marquesado_de_Pidal Luis_Marin_Bosqued Metolius_(Oregón) Maria_Gertner Los_tres_mosqueteros_(película_de_1993) Martin_(pelicula) Gobierno_de_Ecuador Marco_Antonio_Jimenez Raimundo_Echevarría_Larrazábal Luis_Regueiro_Urquiola Matrimonios_y_algo_más María_Estela_Martinez Quảng_Trị Melvin_Turpin Maurice_Taylor Ramon_Xirau Pterodroma_neglecta Man-Thing:_la_naturaleza_del_miedo Registro_de_pila Margarita_de_Valois Lucas_Pugh Premio_Nacional_de_Derechos_Humanos_(México) Power_Rangers:_La_pelicula Luis_Salinas María_Teresa_del_Toro_y_Alaiza Mensajería_Instantánea Pre-helénico Marcelo_Elizaga Los_Remedios Matsumoto_Yamaga_F._C. Progressive_Death_Metal Menny González_Velázquez Premio_Letterario_Viareggio_Repaci Raul_Fuster_Arnao Luciano_Nobile Louvetot Raul_Marin_Balmaceda Mehdi_Sohrabi Maria_Rosa_García_García Matadeon_de_los_Oteros Marcelo_Bugliotti Quesillo_yaguareno Primer_axioma_de_numerabilidad Rambla_de_Aragon_(Lerida) Primera_Division_de_Checoslovaquia Goffstown_(condado_de_Hillsborough,_Nuevo_Hampshire) Logonna_Daoulas Regiao_Metropolitana_de_Goiania Regoldanos Mate_amargo_(publicación) Maurice_Starr Gregori_Aquino Luis_Belloso Gozdzie

html map