Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Libreria_Babele Labrador_de_Pangasinán Jose_Vega_Díez Liga_de_Hungría Jerónimo_de_Westfalia Juan_Bautista_Bascary Jose_Maria_Crespo_Lorenzo Jose_Luis_López_Aranguren Karibe_con_k Leonardo_Ríos_Guerrero Karl_Anton_Eckert Koros_(rio) Lech_Walesa Jon_Kabat-Zinn Jaden_Yuki Jakob_Wilhelm_Hauer Kamptozoo Juan_Antonio_Marin Lenguas_mosetén Jorge_Saravia Laura_Orgue Jonathan_Davis_and_the_SFA Lesbos_in_love Jim_McElroy Jose_Maria_Ruiz_Gallardon Linn_LM-1 Iomega_Jaz International_Association_for_Analytical_Psychology Koppe_(animal) Lignieres-la-Carelle José_Venceslao János_Hunyadi La_Monnerie-le-Montel Laghi_(Italia) Juan_Luis_López_de_Penalver_y_Latorre Levocetirizina Jardín_Etnobotánico_Amy_B._H._Greenwell Lamar_S._Smith Jenny_Holzer La_hora_radiante Kānuka Lago_Arakhlei Jose_Manuel_Moreno_Perinán Juan_Velásquez Intersex Juan_Pedro_Gutiérrez_Lanas Kolómenskoye Kennedy_(miniserie) Leptostachys Juan_Pablo_Echagüe Lentegi La_Pequena_Casa_en_la_Pradera La_selva_de_los_famosos La_viuda_de_Saint-Pierre Libro_de_los_estados

html map