Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rango_intercuartílico Gran_Premio_de_Mónaco_de_1958 Mia_Martini Gobierno_y_politica_de_Santo_Tomé_y_Príncipe Lotería_del_Táchira_FC Microscopía_virtual Marinus_van_Reymerswale Methanobacteria Radiación_electromagnetica Quirquincho María_Celina_(telenovela) Primaria_democrata_de_Luisiana_2008 Madorius_procerus Lysicarpus_ternifolius RMS_Olympic_II Golfo_de_Campeche Pájaro_bobo Miembro_del_Gobierno Louis_Adolphe_Thiers Luis_ruiz_de_velasco Mandato_de_las_Islas_del_Pacífico Medidas_no_arancelarias Radio_Televisión_de_Serbia Lorry_Rail_S_A Gramática_de_la_interlingua Prechacq_Josbaig Metal_de_transicion María_Pía_de_Sajonia-Coburgo-Gotha_Bragança Masters_de_Hamburgo_2008 Lucio_Marcio_Filipo_(cónsul_56_a.C.) Quinhuilla Provincia_de_Plovdiv Láctea Puente_Rio-Niterói Provincia_de_alytus Pravastatina Prunelli-di-Casacconi Lélape Makey_Moreno Gran_Manchester Maroilles Lloroso Programación_en_pareja Govi-Altay_(aymag) Malvastrum_carpinifolium Milan_(Nuevo_Mexico) Gran_Ducado_de_Finlandia Massimo_Consoli Microsoft_Network Luis_Montes_Jiménez Gometz_le-Châtel Magny_Lormes Grandevent Raigón Priestess

html map