Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cerveza_Heineken Bartolome_perez_casas Bonanno_Pisano Barong Calle_86_(línea_de_la_4_Avenida) Cardenal_Tabera Bailando_por_un_sueño_(méxico) Castelletto_d'Erro Campeonato_Europeo_Femenino_Sub-19_de_la_UEFA Caciques_indígenas_de_Costa_Rica Beckh Calle_Compañia Catedral_Saint-Nazaire Base_Belgrano_II Barry_MacKay Calocteninae Carbamilcolina Baruch_S_Blumberg Bartolomé_colon Carlos_I_Luis_del_Palatinado Baron_von_Richthofen Biophida_elisabethae Bowbells_(Dakota_del_Norte) Betula_albosinensis_septentrionalis Casa_de_los_Gobernadores Battista_Guarini Biliran_(biliran) Batalla_del_monte_gilboa Carmiña_Gallo Barting_Over Biología_evolutiva Carla_de-Roquefort Bertrand_de_Blanchefort Canton_de_Semeac Catedral_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Tlaxcala) Castillo_de_racconigi Brigantii Central_hidroeléctrica_de_Miranda Canton_de_Lagny-sur-Marne Balabanovo Bulbophyllum_purpureum Celebracion_del_IV_Centenario_del_Descubrimiento_de_America Campeonato_de_Croacia_de_Ciclismo_Contrarreloj Bloque_flamenco Bailleau_l'eveque Carlos_Zayas_Mariategui Centro_historico_de_San_Petersburgo Carol_Channing Cementerio_judío_de_Maguncia Banco_de_la_republica Caicara Baconnes Boswellia_sacra Cervicouterino Birrameos

html map