Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Norman_(Arkansas) Orientacion_a_las_ventas Osteophloeum_platyspermum NK_Olimpija_Ljubljana_(2005) Pep Nicoletiidos Pandillas,_Guerra_y_Paz_II Plena_ilustrita_vortaro_de_esperanto Pollux_(luna) Nycteris_woodi Nikolái_Podvoiski Nasser_Al_Attiyah Numenius Pilar_de_hierro_de_delhi Máximo_Riesgo Palacio_Wilanów Partido_Democratico_Italiano Parque_Natural_de_Cornalvo Museo_de_Arte_Turco_e_Islamico Nunca_jamás My_soul_pleads_for_you N.A.Wakef. Pasaje_de_Porta_(Barcelona) Plan_de_Excelencia_Tiempos_de_Guerra Partido_Constitucional Parque_natural_de_Sierra_María-Los_Vélez Pensamiento_Profundo Pontoetoe Pederastia_militar_en_la_antigua_grecia Ocussi PR_CG Plicofollis_magatensis Pedro_Voltes_Bou Plaza_Independencia_de_Montevideo Portulaca_officinarum PCiTAL Nanaimo Paluxysuchus Orchesia_ocularis Mérope_(hijo_de_Triopas) Phaseolus Paraśara Nesopupa_alloia NEC_PC-8801 Orquesta_Sinfónica_de_Pekín Nikolai_S_Trubetzkoy Parashorea_chinensis Método_(programación_orientada_a_objetos) Petiveria Parigne_sur-Braye Odon_de_Bayeux Physalis_maxima Partido_de_la_Sierra_en_Tobalina_(Burgos) Poltrona Pedro_Armero_Manjón

html map