Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Apogon_noumeae Antoine_Lasegue Hornellsville Atletico_Echague_Club Millie_Corretjer Hikaru_Shidō Génolhac Guillermo_"Billy"_Méndez Hermosas_Criaturas_(película_de_2013) Autostrada_A7 Apis_mellifera_iberica Arambizkarra Grímsvötn Aveze_(Puy_de_Dôme) Herman_Brady_Roche Antonio_González_y_González_(quimico) Apremont Auxesis Antonov_An_218 Hyptis_aspera Helenita_Vargas Idioma_espanol_en_Africa_Asia_y_Oceanía Héctor_Baldassi Avenida_Marcy_(linea_Jamaica) Antártica_Argentina Humble_I.S.D. Hortus_Bulborum Anthony_Basile Austria_y_Suiza_2008 Guardianas_en_campos_de_concentración_nazis Andres_Marco_Antonio_Bernal_Gutierrez Hugo_IV Antonio_de_Vea Asunto_de_los_pasquines Gumilla,_(Padre)_Joseph Hyphydra_amplexicaulis Mordechai_Anielewicz Hartsville_(Indiana) Idioma_eslavo_meridional Hato_del_Yaque Mont_Saint_Jean_(Côte-d'Or) Moral_negro Association_Sportive_Yzeurienne Montheries Atriplex_elegans_var._coronata Monarquismo_francés Angel_Cousillas_Barandiaran Hospital_de_Fuenlabrada_(Metro_de_Madrid) Aseguramiento_de_la_Calidad Moux Arteria_glutea_inferior Ministerio_de_la_Guerra_(España) IPG Grimsby_Town Arquitectura_mudéjar_de_Aragon

html map