Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Citroën_DS3_R1 Conillets Charlotte's_Web_2_Wilbur's_Great_Adventure Vallo_di_Diano Vestmannaeyjar Yariv_Ramon_Suarez_Alfaro Zygospermum Alberto_Orfao_de_Matos Abdominea_minimiflora Clyde_(Wisconsin) Chrysophyllum Yoshkar-Ola Volstagg Witzapan Adelina_Covian Cinco_Naciones_del_Pacifico Albóndigas_de_pescado William_Ernest_Hocking Coimbra_(Brasil) Conservatorio_Superior_de_Danza_de_Madrid Aeropuerto_Internacional_Rodríguez_Ballón World_Trade_Organization William_Whitney_Rice Abierto_de_Australia_2011 Ciudad_universitaria_de_la_Universidad_de_San_Marcos Vicente_Blanco_Sánchez Consejo_Juvenil_de_Tejas Chlorocyperus_phymatodes Chauvirey_le_Châtel Abu_(mitologia) Zegrí Abbas_Fahdel A_Passion_Play Convencion_Europea_de_Derechos_Humanos Abstract_Factory Achyranthes_brachiata Yapigia Club_Esportiu_Europa Vicepresidente_de_Afganistán Ciclo_(permutacion) Albert_Jorquera_Fortià Cleofé Vazeilles_près-Saugues ClayFighter Veleševec Aeropuerto_de_Bogota Ae_larissa Chilcas Claude-León_Mascaux Zaragoza_Nuevo_Leon Chasselay Xyridion_foetidissimum Albert_Bartholome Compuestos_organoiridicos Chè_dau_dỏ

html map