Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

William_Bruce Yao_Tang_Velazquez Ajedrez_tridimensional Ciudadela_I_y_II Abreulandia Albahaca_de_castilla Werner_Aprelat A_2004 Velluire Valcuende Ad_metalla Al_Hala Wayne_Glasgow Virgen_de_la_Pena_(Cabezón_de_la_Sal) Ziminiar We_The_Kings Vuelo_IL_8714 Compania_Noruega_de_Radiotelevision Weatherly_(Pensilvania) Ak Claude_Adrien_Helvetius Víctor_Medina_Díaz Condado_de_Miami_(Ohio) Abhijeet_Bhattacharya Conadep Claude_Monet Zapatillos_de_la_Virgen WP:NU Cine_de_hong_kong Consejo_(Utuado) Club_Cultural_y_Deportivo_Al_Dhafra Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas XOF A_Modest_Proposal Cipo_(Bahia) Chrysichthys_grandis Vacquerie-le-Boucq Confusion Victoria_(videojuego) Vena_condilea_posterior Conjunto_de_Prambanan Aguililla_calzada Chas_de_Tavares Vértice_revista_nacional_de_la_Falange Chuchi_Martinez Valentin_Arteaga Abadia_de_Saint-Savin-sur-Gartempe Comision_de_la_Verdad_y_Reconciliación Comporta_(Alcácer_do_Sal) Alberto_I_de_Bélgica Acroptilon Chilita_candida Club_Sociedad_Deportiva_El_Cuartel Abanico_(náutica) Vide_Entre_Vinhas

html map