Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Demografía_de_Bolivia Ducado_de_maqueda Cuse_et-Adrisans Do_Mayor Alto_Occidente_(Colombia) Diwang_International_Commerce_Center Edictum_Theoderici Derbi_della_Lanterna Alexander_Buttner Denominación_de_Origen_Conca_de_Barbera Cristiana_Eberardina_de_Brandeburgo-Bayreuth Crisis_política_en_Venezuela Don_Julian Alicia_del_Lago Diggin’_in_the_Crates_(D.I.T.C.) Departamento_de_Educación_del_Estado_Libre_Asociado_de_Puerto_Rico Distrito_de_islay Alto_de_la_triguera Dike Diputado_del_Parlamento_Europeo David_Adickes Dia_mundial_de_dibujar_a_Mahoma Correa Crocodile_class_250 Cuidado_con_el_de_los_cuernos Copetín_(Argentina) Copa_Federación_2007 All_the_Way_(canción) Cuartos_de_final_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2002 Cristian_I,_Príncipe_de_Anhalt-Bernburg Drive_(canción_de_Incubus) EPBY Copiapoa_columna-alba Crescencio_II Distrito_de_Jabalpur Crocidura_poensis Alí-olí,_vendedor_oriental Distrito_de_Chateau_Salins EC_Vitória America's_Suitehearts_Remixed_Retouched_Rehabbed_and_Retoxed_-_EP Cuadrilatero_humero-tricipital Cortes_(Navarra) Cúpula_pentagonal_giroelongada Copa_del_Atlántico_1960 Cristián_Zegers Amor_bravío Division_de_Análisis_e_Información_Antinarcótica Alvaro_Obregón_(Distrito_Federal) Corégono_blanco Darío_Fernández Domingo_de_la_Calzada Distrito_de_Yanaquihua Ana_Lilia_Pérez_Mendoza Alph.Wood Alyssum_sublineare

html map