Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Caja_de_Ahorros_y_Monte_de_Piedad_de_Ronda_Cádiz_Almeria_Málaga_y_Antequera Castro_de_los_Rodiles Cereus_hildmannianus_subsp_uruguayanus Bobby_Baker Batalla_de_mantinea_(362_a._c.) Brycon_bicolor Carlos_Carmona_Tello C_A_Letourneur Bucintoro Bayaceto_(Racine) CNN_Internacional Castle_crashers Bletia_cordata Cayo_Licinio_Muciano Catherine_Zeta_Jones Calycanthus_asplenifolius Carlota_Joaquina_de_Borbón Carlota_de_Hannover,_reina_de_Württemberg Carcharhinus_plumbeus Cesar_(nombre) Catedral_de_Alejandro_Nevski_de_Tallin Carlos_Toppings Bonaventura Canal_10_Andalucía Carmengate Benjamin_Rojas Campeonato_Mundial_de_Yudo Buchinger Becon_les-Granits Cerebro/Brainiac Campeonato_Metropolitano_1979_(Argentina) Carlos_Siguenza_y_Gongora Casa_de_expósitos Calle_Doctor_Esquerdo Barroco_en_España Chaoyangopterinae Bagrus_degeni Cayo_Duilio CS_Petrom_Flacara_Moreni C._J._Graham Bandera_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Georgia Baile_Popular_Querube_UNA Bolbocerosoma_ritcheri Bridgeport_(Nebraska) Ceracis_nigricans Berberis_buxifolia_var._gracilior Baby_Geniuses Carabina_(subtribu) Bacares Carlos_Misorini Canton_de_Vielle_Aure Cedar_Point_(Kansas) Cacosternum Banco_de_Jordania Calihualá_(municipio)

html map