Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Grove_City_(Florida) Montlaur_(Aude) Holling_Clancy_Holling Antonio_Jara_Andréu Guaraní_(moneda_paraguaya) Montemonaco Argyrolobium_dalmaticum II_Brigada_Aerea_de_la_FAA Historia_del_Futbol_Club_Barcelona_(1950-1960) Mitologia_huilliche Hulk_(pelicula) Misíl_balístico_de_Teatro_de_operaciones Hemipyxis_macularis Mouchy-le-Chatel Hemigrammus_neptunus Guarrazar Muggsy_Bogues Homero_Cristali Astragalus_reboudii Idioma_piro_(kiowa-tañoano) Arturo_Aylwin_Azócar Hagenthal-le-Haut Hernán_Córdoba Aulencia Arapiles_(desambiguación) Homo_rudolfensis Movimientos_sociales_y_politicos Gyorgy_Lukács Austur_Húnavatnssýsla Motivadora Guembé Autopista_AP_61 Moncucco_Torinese Hospital_conmemorativo_Karl_Heusner Hormiguera Monte_Formoso Hillsboro_Pines_(Florida) Monasterio_de_valvanera Honda_WOW Anos_1230_a_C Augusto_Tartúfoli Aristobulo_de_Alejandria Hylopetes_alboniger Montes_(Portugal) Archangium Antonio_Acuna Moreno Aram_Mp3 Ave_Fénix Arve Mostoles_C.F. Angela_Gugliotta Aurelio_Iragorri Heliopsis_helianthoides Hey_You_(single)

html map