Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carmen_Lazo_Carrera Capside_vírica Black_Star_(fragancia) Benthochromis_tricoti Balonmano_Madrid_SL Canadian_white Batalla_de_Aleppo Bifaces Batalla_de_Tablada Bedechan Benjumeda_y_Fernandez_Federico Bronisław_Knaster Casével_(Santarém) Buxières_d'Aillac Batalla_de_Praga_(1757) Barons_LMT Batallas_Bakugan Bass_rush:_ecogear_powerworm_championship Base_micrófonica Carlos_Martinez_(atleta) Cervières Calístrato_de_Afidnas Bonabal Bolsero_dominico Campeonato_Brasileno_de_Serie_C Cercomacra_serva Caballos_de_batalla Capnites_cava Cereza_gallera Burros_Blancos Castillo_de_Sardineros Cardo_prieto Becerro_de_las_Behetrías_de_Castilla Batalla_de_útica_(49_a._c.) Chandrasekhar Bezsonoff Castillo_de_San_Marcos_(El_Puerto_de_Santa_Maria) Baston_triple Callicarpa_antaoensis BD+20°1790_b Boliche Castellón_(desambiguación) Bukavu Beltran_Pagola Blancey Campeonato_de_España_de_balonmano_de_Primera_Division_1957_58 Bob_Dylan's_Dream CL_631 Carro_de_Combate Bálsamo Biblioteca_Pública_del_Estado_(Zamora) Carlos_I_de_Nápoles_y_Sicilia Bank_of_America_Tower_(New_York) Canastero_de_los_cactos Base_Henryk_Arctowski

html map