Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Unidad_de_montanas_de_Brockway Iglesia_Parroquial_de_San_Pedro_Felix Función_zeta_de_Hasse_Weil Udranomia Girma_Wolde-Giyorgis_Lucha Rommel_Fernández_Gutiérrez Río_Atchafalaya Uva_del_Vinalopo Renee_Ferrer_de_Arrellaga Reynaldo_Mompel Repostero_(decoracion) Municipio_de_Westford_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_Red_Hill_(Arkansas) Romasanta Galaxia_espiral_M99 Triangular_de_Verano_Córdoba Rumanía_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Udaondo Iglesia_de_San_Pedro_de_La_Felguera Fútbol_Americano GP_República Union_Alexandria Iglesia_de_San_Pío_X_(Itagüí) Iglesia_de_San_Martín_(Alberite) Geografía_de_Mauritania Represion_de_la_Masonería Municipio_de_Clay_(condado_de_Montgomery,_Ohio) Galon_(desambiguacion) Genshiken Geronticus_eremita Geografia_de_Dominica Rudkøbing Tyrnavos_2005_F._C. Reserva_Paisajística_Nor_Yauyos-Cochas Trilogía_cinematográfica_de_El_senor_de_los_anillos Rufino_de_la_Cruz_Disla Trofeo_de_la_vendimia Rodrigo_Ríos_Lozano Ulises_Klaw Tupac_Hualpa Tu_138 United_States_Environmental_Protection_Agency Riu_rau Rigvédica Gary_Cooper,_que_estás_en_los_cielos Gloria_Zea Un_trono_para_Cristy Función_booleana Río_Vindel Renato_Raggio_Catalán_(torneo) Río_Doce Fundacion_Heinrich_Böll Universidad_de_Nairobi Glaresis_methneri Roberto_Campa_Cifrián

html map