Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Magna_(Utah) Melbourne_International_Film_Festival Puntos_negros Michael_Ironside Real_Espor_Club Lédas_et-Penthiès Recopilacion_de_Leyes_de_los_Reynos_de_las_Indias Magsingal Gonzalo_de_Borbón_y_Battenberg Michelangelo_di_Lodovico_Buonarroti_Simoni Michael_Tucci Luba_Shumeiko Gobierno_de_facto Pulsatilla_vulgaris_subsp._grandis Gran_Cunado_2009 Primera_Division_Venezolana_1996/97 Lungs Mesto_enano Malham Psittacula_echo Premio_Loebner ROM_BASIC Maipo_(provincia) Presentadora_de_televisión Regimiento_de_Infanteria_"Asturias"_n.º_31 Mega_Drive_Genesis Mezières-sous-Lavardin Quebrada_Grande_(Mayagüez) Presidio_de_San_Diego Psalydolytta_vestita Malleval_en-Vercors Razzotti Prehistoria_hungara María_Magdalena_de_Borbón-Busset Rafi_Escobedo Gomesende_(Orense) Gonzalo_de_villadiego Magnificat_(musica) Malborghetto_Valbruna Gran_Cruz_de_San_Fernando Línea_463_(Buenos_Aires) M80_Serie_Oro Lujan_(Buenos_Aires) Línea_6_(Metrovalencia) Mariac MC_Oran Ramon_Balcarce Micha_Maran Lucien_Bénière Mene_de_Mauroa Programa_para_Ciudades_Historicas_Aga_Khan Punto_negro Prêt-à-porter_(desambiguación) Región_del_Panyab Memorial_a_thomas_jefferson

html map