Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hirschfeldia_geniculata Monessen_(Pensilvania) Gustavo_A._Uruchurtu_Peralta Arquidiócesis_de_Toledo Hard_Boiled Hualaihué Arroz_al_azafran Mr_Bean's_Holiday Aster_pauciflocculosus Hoher_Göll Arcadio_Alvarez Apocheiridium Asociacion_Argentino_Irlandesa_de_Capital_Federal_William_B._Yeats Gustave_Joseph_Chéret Avatar_La_Leyenda_de_Aang_(videojuego) Hotter_Than_Hell Miss_Talia Minicynodon Hemidictyaceae Ideal_(Diario) Huntington_(Utah) Motin_de_la_Granja_de_San_Ildelfonso Antv Arundo_saccharifera Articulacion_mecanica Aymags Hospital_(Metrorrey) Historia_de_las_islas_pitcairn Hotaru_no_Hikari_(cancion) Mordella_leucaspis_adnexa Hermano_Líder_y_Guía_de_la_Revolución Apetlon Mirebeau Historia_de_la_ciencia_y_la_tecnologia_espanola Henk_Groot Moto Ara_anodorhynchus_glaucus Ayeyarwady Morgan_Gould Holden_(Utah) H2_(película) Antonio_de_capmany Mimosa_monadelpha Auritz_/_Burguete Ardilla_gris_de_las_Carolinas Arma_anti_satelite Gymnoris Angel_González_(poeta) Anemia_ferropénica Hipólito_(desambiguación) Ministerio_de_la_Gobernacion_de_España Auto-estrada_A4 Heterostraci II_nervio_craneal Andrés_Bonifacio

html map