Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Mariafelix Manu_Carreño M_U_The_Best_of_Jethro_Tull Martins Gomphoterium Mi_planta_de_naranja_lima Malthinus_brancuccii Ramón_Núnez Mezières-en-Santerre Loreto_Verrocchia Preixana_(Lerida) ProD2 Gobierno_corporativo Louis_Pierre_Louvel Malayo-polinesio_central-oriental Recopa_Sudamericana_2012 Microcavia_shiptoni MahaBhārata Lárnaca Luhove Gran_Capitán Quercus_fragnus Rajadell Lophodiodon_calori Medios_de_producción Real_Jardín_Botánico_de_Tasmania Los_Calavera_y_Huesos Majisa María_Ana_de_Borbón-Conti Luis_Gay Granada_(departamento) Queso_magro Pueblo_jakasio Manahawkin Potuga Puerto_de_Ostende MTV_Jamz Rap_Name Los_cuatro_jinetes_del_apocalipsis_(1962) Luis_II_de_Melun Maria_Pia_de_Saxe-Coburgo_e_Braganca Ptilotrichum_rupestre Rai_(desambiguación) Maria_Rosa_Lida Rapido_y_furioso Megalopus_szantoi Problemas_sin_resolver Rafael_Chirbes Low-voltage_differential_signaling Rankin/Bass_Productions,_Inc. Mariko_Konjo Luis_de_los_Reyes Luis_Corbí_Rico Premio_Canarias Manava-sastra

html map