Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Canon_EOS_400D Baston_(celula) Bills_Corpse Campeonato_de_los_cuatro_continentes_de_patinaje_artístico_sobre_hielo_de_2005 Carretera_a_Las_Nubes Belen_de_Bajira_(Chocó) Bormujo Belisario_Rojas_Quezada Catedral_de_Cristo_Salvador_(Kazajistán) Centro_de_Atencion_al_Cliente_de_Fiat_Group Canciones_con_letra_de_Joan_Salvat_Papasseit Barco_negrero Beaumont_Pied-de-Boeuf_(Sarthe) Castro_de_las_labradas Bello_embustero Carlos_Torres_(politico) Champlain Birżebbuga Buleria_(disco) Bassmint_Productions Bernecourt Bandera_del_Río_Negro Castracion C-144 Bill_Gonzalez Blanka_Vlasic Blanco_inmaculado Bol._Soc._Brot. Caraguata_carbonaria Casildo_(historieta) Buena_Vista_(Bayamón) Branarronda Challenge_Sprint_Pro_2011 Carmarthen Balonmano_Ciudad_Real Carlos_i_de_inglaterra Año_1544 Bréhal Año_1669 Catedral_de_la_Santísima_Trinidad_de_Tiflis Boston_Red_Caps Canna_xalapensis Chanfaina Camino_de_Santiago_de_los_Portugueses_Ruta_de_la_Costa Cachao Belgrandiella_slovenica Bordo_(México) Cabeza_(anatomía) Cachoes Catalogo_de_estrellas_de_Wolf-Rayet_galacticas Canton_de_Canisy Casa_de_los_Fernández_Miranda Cerro_De_Quininí Caesalpinia_aphylla Bita

html map