Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Neumático_de_lluvia Paludititan Pedro_Auréolo Pedro_Nuñez_del_Valle Nuevas_Compañeras_de_Cuarto Parque_Natural_Sierra_de_Andujar Pamelia_Center_(Nueva_York) Paul_W._Fairman Patricio_de_irlanda Odon_Alonso_Ordas Palacio_Federal_de_Suiza Ocuilan_(municipio) Nils_Gabriel_Sefstrom Paolo_Troubetzkoy Necromancia Módulo_de_Investigación_Ruso Oshiya Paraleyrodes_naranjae Paschasius_Diaconus Pedro_Meurice_Estiu Polygonum Palma_el_joven Pay_to-play Ortografía_del_Esperanto Oscar_Maurtua Nintendogs_Dalmata_y_Compañia Oxytropis_amoena Pava_Cojolita Museu_de_Lleida_Diocesa_i_Comarcal México_Lindo_y_Querido Nasino Nicaraos Paris_Ile_de_France Phil_Medley Plachy_Buyon Pierrefiche_(Aveyron) Organizacion_territorial_de_Kazajistan Orlas_arbustivas_de_los_Bosques_de_la_Peninsula_Iberica Palemon_(santo) N_Dobroliúbov Pejibayo Muḥammad_ibn_Hānī_ibn_Saˁdun Orangeville_(Illinois) Pleine_Selve_(Gironda) Pareuchiloglanis_macropterus Paises_Bolivarianos Pomadasys_perotaei Museo_de_la_Guerra_de_Liberacion NK_Rimavská_Sobota Parroquia_de_Villatresmil Peganum Myloong Nesidiochernes_zealandicus Ornans Oxyphyllum

html map