Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Miguel_de_Lardizabal_y_Uribe Razonamiento_automatico Londonderry_(Nuevo_Hampshire) Quindio_(departamento) Marcelo_Scatolaro Marcus_Vinicius_Toledo_Dos_Reis Primaría_democrática_de_Nueva_Hampshire_2008 Rafael_Peralta Poul_Erik_Hoyer-Larsen Lobos_de_allende_la_frontera Mario_Kart_saga Max_Cavalera Mel_Stuart Manuel_Jose_Gandarillas_Guzmán Puertos_Grises Matt_Morgan Raúl_Sánchez_(torero) Primera_Division_de_España_1932/33 Matías_Sanchez María_José_de_Bélgica M51A Receptor_acoplado_a_proteinas_G Mahle_GmbH Puente_Victoria_(Melbourne) Pupuña Pwi_announcer_of_the_year Micropodabrus_taoyuanus Lucha_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 Granite_Quarry_(Carolina_del_Norte) Radioembolización_hepática Michael_Hutchence Gran_Piemonte Lúes Gran_Premio_de_Quebec_2013 Raion Michael_Rosch Marquesado_de_Villa_San_Leonardo Miguel_Trevino_Morales Quagmire,_te_acepto Los_Escarpines_de_Kristina_de_Noruega Live_At_The_Longhorn Mancomunidad_de_Municipios_La_Baronia Microsoft_Passport Microhoria_dentipalpis Rana_pipiens Pseudotropheus_elegans Martín_de_Urzua Mainichi_Shinbun Medicamentos_genéricos Raucoules Lloseta Lonkomeo Manizales Preganziol Rally_Cantabria

html map