Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Rocodromo Ruta_Estatal_de_California_221 Universidad_Queen_Margaret Ronald_Shannon_Jackson Gallerie_dell'Accademia Rosa_Garcia-Orellan Ross_Dependency Retorno_a_la_alegría Gabriel_Guerrero_Gómez Rich_Kids_(banda) Municipio_de_Hagar_(condado_de_Berrien,_Míchigan) Universidad_Autónoma_de_San_Luis_Potosí Ricardo_Venegas_Carhart Galaxia_espiral_de_gran_diseño Union_Mediterranea Ronald_Shakespear Imparfinis_borodini Roff Germán_Delibes Fraxure Userhet Rubia_anglica Universidad_Tecnológica_de_Santiago Friday_Foster Física_del_plasma Independentismo_canario Reserva_nacional_Pampa_Galeras-Bárbara_d'Achille Roberto_Vesco Municipio_de_Chippewa Municipio_de_Warren_(condado_de_Midland,_Michigan) Rociíto_Carrasco_Mohedano S.L._Elvas Municipio_de_Clark_(condado_de_Atchison,_Misuri) Gamapola Rodolfo_''Cholo''_Montironi Un_cura_en_1839 Impatiens_stapfiana Revolución_de_1913_en_China Urgell_Urgel Triplophysa_kaznakowi Rocourt_Saint-Martin Rosa_peonia Geomorfologico Turismo_arqueológico Il_delitto_Pasolini Ruta_611_(Pensilvania) Fundación_La_Barraca Fuerte_de_Tolpan Rillo Reynaldo_Arenas Municipio_de_Swannanoa_(condado_de_Buncombe,_Carolina_del_Norte) Gabriela_(telenovela_de_2012) SRP Trichogonia Ruta_ch_28

html map