Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mrs_Cecil_Chesterton Monolepta_pauli Moises_Duenas_Nevado Munchhausen Anuncios_organicos Mio_caro_dottor_Grasler Antonio_Miguel_Mateu Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012_–_Relevo_4_x_400_metros_femenino Ardito_Desio Haughton_(Luisiana) Arte_indígena Hafsíes Arco_arena Heliantina Ministerio_de_Ciencia,_Tecnologia_e_Innovación_Productiva Heimatærde Hoita_glandulosa Antimanual_de_sexo Antolin_Merino Hiparco_de_nicea Monocyclanthus Historia_de_Guayaquil_(Epoca_Precolombina) Henoteista Harold_Sings_Arlen_(with_a_Friend) Hendrik_Cornelis_Dirk_de_Wit Hexarthrius_rhinoceros Mordella_testaceipes Asociación_de_Fútbol_de_Bahamas HMAS_Canberra_(LHD_02) Artículo_primero_de_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos_de_América Arte_nazari Gynandrobrotica_vogli Aram_Sargsián Antonio_Seguier Guía_de_ondas Halfdan_Eysteinsson III_Legislatura_del_Congreso_del_Estado_de_Puebla Arctocephalus_gazella Miquel_Dolc_i_Dolc Moros_y_Cristianos Atari_System Anovlar Guilty_Conscience Hrishikesh_Mukherjee Arte_mural_en_arrozales Molinaranea Ann._of_Math. Montaren-et-Saint-Médiers Icatibant Motorola_SLVR_L9 Hebron_(Indiana) Hoplogonus_bornemisszai Hierba_de_los_indios Huevo_amniótico Andante_un_pequeño_organo_mecanico_(Mozart)

html map