Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Batallla_de_Turnhout_(1789) Carino,_estoy_hecho_un_perro Campeonato_Mundial_de_Polo_de_1998 C_Herman_and_Mary_Virginia_Terry_College_of_Business Bébé Campeonato_del_Mundo_de_Motociclismo_de_2004 Biodiversidad Big_Indian Basketball_(videojuego) Bruguières Casuarina_suberosa_var._muelleri Caldera_de_Caviahue Canto_para_una_semilla_(album_de_1978) Bellot Cerrojo Bandera_de_Córcega Calle_de_Montera Batalla_de_Cabezon Bandera_de_la_Ciudad_Autónoma_de_Buenos_Aires Butenona Basílica_de_Pátzcuaro Brachypodium_pinnatum_var._mucronatum Cerisieres Cesare_Arbasia CIITA Cardancha Ben_no_Me_no_To Castillo_de_Vilademàger Bisulfito_cálcico Basilica_de_San_Pedro Chachalaca_de_pecho_blanco C2_Pictures Cañaduz Campagne-les-Boulonnais Bagé-le-Chatel Bothrops Bernardino_León Boeing_B757 Cantón_de_Saint_Hilaire Brahma_Samhita Casa_del_Lago_Juan_José_Arreola Calcogenuros Chamaesyce_montana C._E._Alaior Carta_77 Cerceda_(La_Coruña) Calycanthus_ferax Borges_de_Medeiros Barinas_(España) Cantar_de_los_Cantares_de_Salomón Catholic_Encyclopedia Berulle Barad_dûr Castilleja_floccosa Benito_Fernández_Alonso

html map