Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aeropuerto_de_Niederrhein Wikipedia_en_arabe Yolanda_Vázquez Congreso_de_Brasil Coalicion_Nacionalista_(1994) Aaron_sperske Chogori Clorazepato Club_Baloncesto_Axarquía Akita,_Akita A_la_siniestra_del_Padre Aladino_y_la_lámpara_maravillosa Volver_a_los_17 Chelo_Vivares Administración_remota Yegórievsk Vuelta_a_Chile Clarias_hilli Vizcondado_de_Benaojan Colwich Waverly_Hills_9-0-2-1-D'oh Yahyà_ibn_Al_Ḥakam_Al-Bakri A_Electra_le_sienta_bien_el_luto Victor_Patricio_de_Landaluce Circuncisión_de_Cristo Adinkra Compañías_de_Operaciones_Especiales Vilponi Condado_de_Henrico Afb Cine_en_1975 Acido_N-acetilmurámico Clematis_suksdorfii Venas_digitales_comunes_del_pie Abraham_Núñez_Matos Al_Jahra_F._C. Acebro_(Lugo) Villafane_(León) A_feast_for_crows William_Harrison_Dempsey Chthonius_petrochilosi Clifford_G_Shull Colmena_perfeccion Combate_de_Yumbel Accionismo_vienes Zdravko_Radulovic Vía_Aquitania Albertosaurinae Villanueva_de_Ávila Yves Adelphicos_veraepacis Yuri_(Un_corazón_herido) Alec_Derwent_Hope Comiac Abies_subalpina_var._fallax

html map